April 11, 2012

Kiflice s rogačem punjene jabukama ⁄ Carrob Bunns filled with cinnamon Apples


Za otvaranje nase facebook stranice napravila sam nesto neobicno, nesto neopisivo ukusno! Ako imalo volite rogac, ove kiflice ce vas oduseviti. Ja ga obozavam i kad god negdje putujemo vucem ga sa sobom. Kada sam ovaj receptic nasla na coolinarici  znala sam da ce postati domaci kod nas. I je.
Iako je tijesto poprilicno zilavo dok se valja, kada se ispece drugacije je nego u standardnih kiflica. Posebno,drugacije meko i mirisno. Rogac,cimet i jabuke...sto reci. Osim da sada pravimo duple ture :)
Inace, rogac tesko da sam vidjela van lijepe nase. I od nasih prijatelja i gostiju tko god da ga proba, zastane. Doista je specifican. Ili ga volis ili ne. U mom slucaju, ja ga ludo volim. Pitu rogacusu, socni kolac od rogaca, krusaka i marcipana...svasta nesta cemo mi jos ispeci i podijeliti.


Ove kiflice imaju 'poseban tretman' pri valjanju tijesta. Ako probate, vidjet cete i zasto :) Kao sto sam vec napomenula, tijesto je poprilicno tvrdo i zilavo dok se valja ( da vas ne zbuni kao i mene). Zbog toga, kada mi se neda previse upirati misice, na trokute ga izrezem dok je tijesto jos deblje razvaljano i onda valjkom razvaljam svaku ponaosob. Zbog toga svaka vodi svoju pricu i svaka ima svoj, drugaciji oblik. No to doma nikoga ni najmanje ne brine. Sve budu jednako meke, mirisne i ukusne.


Kiflice s rogacem punjene jabukama
  • 400 g brasna za dizana tijesta
  • 100 g mljevenog rogaca
  • 100 g secera
  • 1 prasak za pecivo
  • 1 vrecica suhog kvasca
  • 200 ml mlijeka
  • 50 ml ulja
  • 2 zlice ruma
Punjenje:
  • 1 kg jabuka
  • 2 zlice cimeta
  • 80 g secera
Postupak:
     Kvasac pomijesajte sa mlakim mlijekom i 1 zlicom secera. Dok se ne upjeni, prosijte brasno, dodajte rogac, ostatak secera i prasak za pecivo. Pomijesajte i u sredinu dodajte kvasac, ulje i rum te zamijesite tijesto. Pokrijte i ostavite da se na toplom dize dok se volumen ne udvostruci.
     Za to vrijeme ocistite i naribajte jabuke. Pirjajte ih sa secerom i cimetom dok tekucina od jabuka ne ispari. Ohladite.
     Dignuto tijesto razvaljajte i narezite na trukute. Napunite nadjevom i srolajte u kiflice. Pecite na 180'C oko 20 min. Pecene kiflice pospite secerom u prahu ili prelijte otopljenom cokoladom.
 Dobar tek!

.......................................................................

Carob Bunns filled with cinnamon Apples


  • 400 g flour
  • 100 g carob, ground
  • 100 g sugar
  • 12 g baking powder
  • 1 pckg dry active yeast
  • 200 ml milk
  • 50 ml oil, sunflower
  • 2 t rum
filling:
  • 1 kg apples
  • 2 t cinnamon
  • 80 g sugar

First prepare the filling. Grate the apples and saute them with sugar and cinnamon until the liquid evaporates. Cool down and prepare the dough.
Dissolve the yeast in lukewarm milk and 1 spoon of sugar. Combine the dry ingredients and make the well in the center. Add in the combined liquid ingredients, together with yeast and make a dough. Put on warm place,covered and let it rise and doubles its size. The dough will be quite chevy, do not be surprised. Once baked, they will be incredibly soft.
Knead the dough once and roll it out thin as possible. Cut in triangles and fill each triangle with one spoon of apples. Roll them and place on parchment paper. Bake on 180C for 20 min.
Sprinkle with confectioners sugar and serve.



No comments:

Post a Comment