April 6, 2012

Uskrsni obicaji & Uskrsni slatki zeko


Mama,a zasto zeko nosi jaja? a odakle je on dosao?a kada ce on meni doci?? a pilici? pitanja Bru na koja odgovaramo i slazemo price,stvarajuci joj viziju,bajku u kojoj smo i mi sami odrastali. Ali do dan danas niti sama nisam znala pricu i pravo porijeklo Uskrsnoga zeke i sarenih jaja.
Evo odakle je dosao..

 Izvorni Uskršnji Zeko vjerovatno je povezan s paganskim festivalom ekvinocija, koji je nekada prethodio Uskrsu. Saksonci su posvetili mjesec april slavljenju svoje boginje proljeća i plodnosti, koja se, ne slučajno, zove Eastre. Eastrina sveta životinja je zec, budući da je ova životinja jedan od najčešćih simbola plodnosti i ponovnog rađanja.Obojena jaja, koja nosi današnji Uskršnji Zeko, imaju još drevnije porijeklo. Jaja su dugo bila povezivana s plodnošću i proljetnim festivalima – tako dugo, u stvari, da se precizno ne mogu odrediti korijeni ovih običaja. Drevni Grci i Rimljani koristili su jaja u festivalima slavljenja svojih uskrslih bogova. Jaje je također istaknuto i u ritualima židovske Paše, te u ovom narodu pržena jaja i danas imaju svoje mijesto na prazničkom stolu, kao važan simbol proljeća i ponovnog rađanja.Naučnici vjeruju da spajanje zeca i jaja za uskršnje praznike može imati paganske korijene s početka nove ere. Tokom proljeća, kada su dani i noći jednake dužine, zec je bio poistovjećen s boginjom Mijeseca, a jaje s bogom Sunca. Spajanjem ta dva simbola, dobilo se nešto poput jin i janga. Naredni povijesni zapis o zecu i jajima pojavljuje se s početka XVI vijeka u Njemačkoj. Tamo su dijeca željno iščekivala dolazak „Oschter Haws-a“, zeca koji na uskršnje jutro polaže obojena jaja u gnijezda. Ovaj njemački običaj prenesen je u Ameriku s početka XIX stoljeca, vjerovatno prateći njemačke doseljenike, od kojih su se mnogi nastanili u Pensilvaniji. U svijetu, tokom proteklih 200 godina, „Oschter Haws“, „Easter Bunny“, ili kod nas Uskršnji Zeko, postao je tako najvećim komercijalnim simbolom Uskrsa. 
(tekst preuzet sa mojabeba)
     Kod nas postoji dosta obicaja i podjeljeni su po regijama. Dok sam odrastala,u Slavoniji za vrijeme Korizme bilo je najzanimljivije,barem nama dijeci, tko ce se cega odreci i jos vise,tko ce to i ispostovati. Najdraza mi je bila Cvijetnica. Umivanje u cvijecu bio je neopisiv dozivljaj. Ujutro bi se probudili i isli u vrt brati si cvijece. Mama nas je uvijek na to podsjecala i nije bilo sanse da se to ikada preskoci. I dan danas ona sestre i mene redovito podsjeti i naglasi.



     Vec par zadnjih godina dio sa odricanjem sam preskocila. Taj,kao i mnoge druge. Jednostavno, zivot na putu i po stranim zemljama, poprilicno nas je udaljio od obicaja. Nedostaje mi Crkva i s njom cijela ona blagdanska atmosfera. Nedostaje mi kosara i nosenje hrane na posvetu,nedostaje mi nedjeljnja misa. Nedostaje mi da cijeli taj dan Uskrsa prodje u duhu rijeci 'slavlje'. Doma je to bio cijeli dan,od jutra do veceri. Cijeli dan smo bili u novoj robi :) i hodali ili docekivali goste. Slavlje,bas je bilo slavlje! Kad se samo sjetim...
     Dok smo bili u zemljama istocnog krscanstva,taj dasak smo uspjeli zadrzati. Svi cine isto tako da te ne gledaju u koso :) Sada, kada smo u Bugarskoj,gdje se postiva zapadno krscanstvo,malo je drugacije. Nema posvete, nema mise, nema Cvijetnice. Ne poklapaju se ni datumi. Ovdje, Velikden je tjedan kasnije. Ali,jako je lijepo vidjeti i dozivjeti i kako drugi to slave.

     U sjeverozapadnoj Hrvatskoj pale se vatre,uskrsni krijesovi, tzv.vuzmenke. Nisam ju imala priliku vidjeti. Vjerujem da je prekrasna.



 Zanimljivi su i obicaji diljem svijeta.
U Bugarskoj i Rumunjskoj obicaj je da se na Veliku Subotu, na prozor stavljaju brasno,sol,kvasac i pisanice i od tih se sastojaka na Uskrsni ponedjeljak zamjesi kruh.
Na jednom talijanskom otocicu na Uskrs se zaboravljaju svi nesporazumi i svadje.
U Spanjolskoj je to dosta dramaticno. Cijeli tjedan prije odvija se u dugim,teatralnim povorkama sa ukrasenim figurama koje predstavljaju biblijske likove i price o Kristovom uskrsnucu.
U Finskoj i Svedskoj djeca od kuce do kuce sakupljaju slatkise u zamjenu za ukrasene cica-mace.
U Nizozemskoj i Skotskoj tradicija je da se djecacima simbolicki 'isprasi tur' kako bi se istjeralo lose ponasanje.
U Sj.Americi najpoznatiji je obicaj lova na pisanice. Roditelji ih sakriju u kucu ili dvoriste,tj.zeko ih je donio zajedno sa slatkisima i dijeca ih onda traze.
Razlicite zemlje,razliciti obicaji. No jedan je svugdje isti. I to onaj najdrazi-pisanice,zeko i sarena jaja.



     Pravili smo zeku sa bloga sweetsensation i bio je jako ukusan. Mirisan! Korica limuna i narance daje mu fantastican miris i aromu. Toliko je bio primamljiv da smo ga sutradan poklanjali prijateljima i susjedima jer smo ih napravili puno i nismo razmisljali da je sutra Veliki Petak, i post. Samo smo mijesili i mijesili, a oni su se u kosari samo slagali jedan do drugoga. Cak su i oni koje je Bru mijesila ispali poprilicno dobri :) Iako ih je premjesila jedno 15 puta!!

A evo i recepta za nasega zeku..

Uskrsni slatki zeko
  • 500 g brasna
  • 40 g svijezeg kvasca ( 1 kocka)
  • 200 ml mlakog mlijeka
  • 80 g secera
  • 2 Vanila secera
  • 1⁄2 zlicice soli
  • ribana korica 1 limuna
  • ribana korica 1 narance
  • 4 zumanjka
  • 120 g otopljenog maslaca

Za ukrasavanje:
  • 2 zumanjka
  • 100 ml mlijeka
  • grozdjice i ljesnjaci za ukrasavanje

Kvasac razmrvite i rastopite u mlakom mlijeku i zlici secera. Ostavite ga na toplom,da se zapjeni. Prosijte brasno te dodajte ostatak secera,sol i ribane korice. Zumanjke razmutite sa maslacom te dodajte uzdignuti kvasac. Promjesajte i sve dodajte u brasno. Tijesto mozete zamijesiti rukama, ili spiralnim nastavcima i mikserom. Prebacite na pobrasnjelu povrsinu te nastavite mijesiti sve dok ne dobijete jednolicnu,glatku kuglu tijesta. Par minuta. Kuglu tijesta vratite nazad u zdijelu,prekrijte krpom ili prozirnom folijom te ostavite na toplo da se dize oko 1 sat.
Kada se masa udvostruci,ponovo lagano premijesite i podijelite na 6 loptica. Svaku lopticu podijelite na 3 dijela. Jednu ostavite cijelu,za zekin stomak,drugu podijelite na zekine usi i glavu a od trece loptice napravite zekine ruke i noge.
Na veliki pleh stavite papir za peci i na njega slozite zeku. Stavite mu nos od ljesnjaka i grozdjice kao oci. 
Ostavite da se tijesto dize i zagrijte pecnicu na 180C. Premazite tijesto mjesavinom zumanjka i mlijeka te pecite oko 10-15 min.
Posluzite dok su topli! Tada su najukusniji. Iako tijesto ostaje meko i kada se ohlade,te sutradan isto tako.
Dobar tek!

Sretan Vam i blagoslovljen Uskrs!

** find us on FACEBOOK **



No comments:

Post a Comment